boetseren - egels

Boetseren – Egels

Boetseren

Ik vind boetseren met klei echt geweldig. Tijdens mijn studie heb ik ook een cursus beeldhouwen gevolgd. Een stuk intensiever dan wat we in dit artikel gaan uitleggen om te maken maar zeker heel gaaf om te doen. Ik ben weken bezig geweest met het namaken van een hoofd vanaf een foto.

C zit ondertussen in de tweede klas van een vrije school. Bij de vrije school leren kinderen eerst boetseren met bijenkneedwas. De reden hierachter begrijp ik maar ik baal er wel van gezien bijenwas zeker niet vegan is. Net als dat ze breien met wol. Deze twee dingen zie ik dus, op school, door mijn vingers. Een kind uitsluiten van bepaalde onderdelen op school is niet goed voor zijn/haar gemoedstoestand. Uiteraard weet C wel dat ik er niet achter sta en dat begrijpt hij ook.

boetseren - egels

Vanaf de tweede klas boetseren ze met klei, yesssss daar ben ik zo blij mee. Een product dat we thuis ook kunnen gebruiken. Maar anders dan bijenkneedwas is klei zacht, nat en koud. Waar bijenkneedwas hard begint en je deze zelf warm en zacht moet maken.

Toevallig heb ik al jaren een grote emmer met klei in de schuur staan. Wachtende tot ik deze samen met C kon gaan gebruiken. En die dag is ondertussen aangebroken.

boetseren - egels

Het boetseren van egels

Ik kwam op het idee om egels te gaan boetseren nadat C en ik een aantal weken geleden wilde kastanjes en hun schil hadden geraapt. Ik zag in de schil de stekels van een egel. C was meteen enthousiast.

Bij deze dus een leuke en simpele uitleg hoe je zelf een egel van klei maakt.

Wat heb je nodig?

  • Klei
  • Schil van de wilde kastanje
  • Peperkorrels
boetseren - egels

Werkwijze

  1. Maak eerst een bolletje door de klei tussen je handen te rollen.
  2. Vorm daarna het neusje van de egel en het lijfje.
  3. Plaats de kastanje schil op het lijfje.
  4. Druk 2 peperkorrels voor de ogen aan weerskanten van het neusje.
  5. Druk 1 peperkorrel in de punt van het neusje .
  6. Laat de egel nu drogen.
boetseren - egels

Zoals je ziet is het heel makkelijk om te doen. Wij hebben tevens nog een holletje voor de egels gemaakt. Geef je fantasie de vrije loop. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *