gevulde speculaas koekjes

Gevulde speculaas koekjes

Aanstaande maandag is het weer zover: Sinterklaas is in het land! Een tijd van gezelligheid, cadeautjes, en natuurlijk, heerlijke lekkernijen. En wat mag er dan absoluut niet ontbreken op de hapjestafel? Juist, de gevulde speculaas koekjes! Deze koekjes zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens eenvoudig zelf te maken. Dit recept laat je zien hoe je in een handomdraai deze heerlijke zoetigheden kunt bereiden.

Ingrediënten

Voor de koek:

  • 100 gr. boekweitmeel
  • 100 gr. lupinemeel (of een andere glutenvrije meel)
  • 50 ml maple syrup
  • 2 el. speculaaskruiden
  • 75 gr. kokosolie
  • 50 ml plantaardige melk (+ extra voor het bestrijken van de koekjes)
  • Snufje zout
  • 1/2 tl. wijnsteen bakpoeder

Voor de spijs:

  • 100 gr. amandelmeel
  • 40 ml. maple syrup
  • 2 el. water

Bereiding

  1. Begin met het smelten van de kokosolie in een au bain-marie pannetje en voeg de maple syrup toe. Meng vervolgens deze kokosolie-maple syrup mix met de overige ingrediënten voor de koek. Kneed alles tot een stevige deegbal en laat dit even in de koelkast rusten. Maar pas op! Laat het deeg niet te lang staan, want dan wordt het lastig om mee te werken.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden. In een aparte kom meng je het amandelmeel met de maple syrup en water voor de spijs. Dit mengsel gaat ook in de koelkast om wat steviger te worden.
  3. Na een tijdje haal je het koekdeeg uit de koelkast en rol je ongeveer 10 balletjes. Haal de spijs weer uit de koelkast en druk elk balletje plat. Plaats een beetje spijs in het midden en vouw het deeg weer om de spijs heen, zodat het volledig bedekt is. Garneer de koekjes met een blanke amandel en bestrijk ze met wat plantaardige melk voor een mooie glans.
  4. Plaats de gevulde speculaas koekjes in de voorverwarmde oven en bak ze gedurende ongeveer 25 minuten. Een kleine tip: ik was zelf van plan om de koekjes te garneren met amandelen, maar ik vergat het voordat ze in de oven gingen. Gelukkig kon ik achteraf nog wat amandelschaafsel in de koekjes steken, wat ook heel leuk staat!

Dus, zorg ervoor dat deze gevulde speculaas koekjes op jouw hapjestafel staan tijdens Sinterklaas. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een waar genot voor je smaakpapillen!


Voedingswaarden per 100 gram
  • Calorieën: ±420 kcal
  • Eiwitten: ±8 gram
  • Koolhydraten: ±55 gram
    • waarvan suikers: ±15 gram
  • Vetten: ±20 gram
    • waarvan verzadigd: ±10 gram
  • Vezels: ±6 gram

Houd er rekening mee dat de exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke merken en ingrediënten die je gebruikt, evenals eventuele aanpassingen aan het recept. Deze voedingsinformatie is gebaseerd op een schatting en dient alleen ter referentie. Voor de meest nauwkeurige voedingswaarden kun je het beste de verpakkingen van de gebruikte ingrediënten raadplegen en eventuele aanpassingen berekenen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *