Appel chiazaad ontbijt

Appel chiazaad ontbijt

Een heerlijk ontbijt met appel en chiazaad

Nederland is een echt brood land. Nu eten wij in ons huishouden niet vaak brood maar liever iets anders tijdens het ontbijt. Dit recept is 1 van onze favorieten. Een heerlijke combinatie van appel, kaneel, chiazaad en dadels. Een appel chiazaad ontbijt.

Chiazaad

Chiazaad zijn kleine zaadjes en komen van een eenjarig plantje dat maximaal een meter hoog groeit. De witte en zwarte zaadjes zijn rijk aan de supergezonde omega 3-vetzuren.

In 100 gram van dit zaad zit 59% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine B3. Het bevat 54% van de ADH voor B1. Vitamine B2 zit er in met 14% van de ADH en foliumzuur of B11 bevat het met 12% van de ADH. Verder zit er in 100 gram chiazaad 7% van de ADH voor vitamine A.

Er zitten tevens veel mineralen in chiazaad. In 100 gram zit maar liefst 108% van de ADH aan het mineraal mangaan. Daarnaast bevat het 97% van de ADH aan fosfor. Er zit 65% calcium in, 59% ijzer en het ADH-percentage voor zink is 25%. Dat zijn bijzonder hoge waarden. Natuurlijk eet je geen 100 gram chiazaad per dag maar in combinatie met al het andere voedsel is chiazaad een compacte mineralenbron. Ook zitten er veel proteïnen in chiazaden; 100 gram bevat 33% van de ADH aan proteïnen.

Ingrediënten

  • 3 appels
  • 5 dadels
  • 1/2 tl. kaneel poeder
  • snufje nootmuskaat
  • 2 el. chiazaad
  • rauwe noten

Bereiding

  1. Snij 1 van de appels in kleine blokjes en doe deze in een luchtdicht bakje
  2. Doe de andere 2 appels in de foodprocessor samen met de dadels, kaneel en nootmuskaat. Mix voor een paar minuutjes.
  3. Meng de mix samen met de gesneden appel in een bakje en voeg hier het chiazaad aan toe.
  4. Laat het geheel een nachtje in de koelkast staan. Dan wordt het het lekkerst.

Je kan het zo opeten of mengen met bijvoorbeeld havermout. Voeg er ook nog wat rauwe noten aan toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.