pompoen soep

Pompoen soep

Pompoen soep is de favoriete soep van C. Dat snap ik wel. Het is een verwarmende soep en pompoen is gewoon heerlijk, vooral als het buiten kouder en natter wordt. Ik maak bijna wekelijks een grote pan pompoen soep.

De pompoen soep is heel simpel en de ingrediënten variëren bij mij regelmatig. Hier deel ik mijn basis recept. Het is een basis recept omdat je altijd andere ingrediënten kan toevoegen. Zoals bijvoorbeeld wortel, zoete aardappel of gember. Of gebruik in plaats van linzen eens kikkererwten.

Ik maak eigenlijk altijd gebruik van fles pompoen omdat wij deze het lekkerst vinden. Maar andere pompoenen kunnen natuurlijk ook.

Pompoenen

Pompoen zit boordevol goede voedingsstoffen. Per 100 gram heeft pompoen ongeveer 36 kcal. Wil je je koolhydraatinname beperken, dan is pompoen een goed alternatief voor andere koolhydraatbronnen zoals aardappel, rijst en pasta. Daarnaast is pompoen rijk aan verschillende vitaminen en mineralen.

Per 100 gram vindt je ongeveer de volgende voedingsstoffen in pompoen:

  • koolhydraten: 12 gram
  • eiwitten: 2 gram
  • vitamine A: 245% van de ADH
  • vitamine K: 49% van de ADH
  • vitamine C: 19% van de ADH
  • vitamine E: 10% van de ADH
  • koper, mangaan en riboflavine: 11% van de ADH
  • kalium: 16% van de ADH
  • ijzer: 8% van de ADH
  • foliumzuur: 6% van de ADH

Ook is pompoen rijk aan beta-caroteen, een belangrijke anti-oxidant in het lichaam.

Ingrediënten

  • 2 fles pompoen (of andere pompoen)
  • 150 gr. rode linzen
  • 2 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 etl. kurkuma poeder of een stukje verse kurkuma
  • 3 etl. gist vrije groente bouillon poeder
  • 1,5 l. water
  • peper
  • zout
  • kokosmelk naar smaak

Bereiding

  1. Schil de pompoen, haal de zaden eruit en snij de pompoen in stukjes. Als je fles pompoen gebruikt kan je ook kiezen om het schillen over te slaan.
  2. Verwarm wat olie in de pan. Ik gebruik kokosolie.
  3. Schil en snij de ui en knoflook.
  4. Doe de ui in de pan en bak deze tot glazig. Voeg daarna de knoflook, peper, zout, kurkuma en bouillon poeder toe.
  5. Verhit het water in de waterkoker.
  6. Doe nu de pompoen in de pan en meng alles goed door elkaar.
  7. Voeg de rode linzen en het water toe en wacht to de pompoen en de rode linzen gaar zijn.
  8. Laat daarna de soep afkoelen voor je het met een staafmixer of blender tot een gladde soep pureert.
  9. Giet de soep in kommetjes, voeg een scheutje kokosmelk toe en geniet van deze heerlijke herfst soep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.