Naan is een broodsoort dat vooral voorkomt in Centraal- en Zuid Azië. Het wordt meestal gemaakt van tarwemeel met zuurdesem. Maar ook ongedesemde naan komt voor. Het wordt vaak gebruikt om eten mee op te scheppen zoals in de Indiase keuken bij curry bijvoorbeeld.
Mijn versie is een variant op het origineel. Maar dan gemaakt met kokosmeel en psylliumhusk (vlozaadvezels).
Psylliumhusk (vlozaadvezels)
Psylliumhusk of vlozaadvezels zijn de gereinigde en gedroogde vliesjes van psyllium. Deze bevatten tot 3 maal zoveel vezels dan het psylliumzaad. En is hierdoor een goed bindmiddel, bijvoorbeeld in het bakken van glutenvrij brood. Maar ook in sauzen en soepen.
Mijn naan recept is simpel en erg snel te maken.
Ingrediënten
- 120 gram kokosmeel
- 60 gram psylliumhusk
- 80 gram gesmolten kokosolie
- Snufje zout
- 2 tl. wijnsteen bakpoeder
- 500 ml. heet water
- Knoflookpoeder, komijnpoeder en kruiden naar smaak (optioneel)
- Nigella zaad/zwarte komijn (optioneel)
Bereiding
- Mix alle droge ingrediënten in een kom.
- Voeg de gesmolten kokosolie toe en meng goed.
- Voeg in etappes het hete water toe. Niet teveel tegelijk.
- Laat het deeg +/- 10 minuten rusten.
- Maak 12 balletjes en rol deze tussen 2 vellen bakpapier plat.
- Bak het in een koekenpan voor 2 a 3 minuten aan beide kanten.
Ik gebruik dit deeg ook regelmatig als bodem voor een pizza.

Voedingswaarden per 100 gram
- Calorieën: ±599 kcal
- Eiwitten: ±3,3 gram
- Koolhydraten: ±29,5 gram
- waarvan suikers: ±2,7 gram
- Vetten: ±59 gram
- waarvan verzadigd: ±51 gram
- Vezels: ±35,4 gram
Houd er rekening mee dat de exacte voedingswaarden kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke merken en ingrediënten die je gebruikt, evenals eventuele aanpassingen aan het recept. Deze voedingsinformatie is gebaseerd op een schatting en dient alleen ter referentie. Voor de meest nauwkeurige voedingswaarden kun je het beste de verpakkingen van de gebruikte ingrediënten raadplegen en eventuele aanpassingen berekenen.